Allt fler väljer solceller

Under 2017 installerades det dubbelt så mycket solel i Sverige som året innan. Samma sak 2016. Det råder solels-feber. 

Länge var det trögt för solelen att få fäste. Men år 2009 sköt utvecklingen fart. Bidragssystemet för solcellsanläggningar infördes samtidigt som priserna på solceller började sjunka rejält. Idag kostar en solcellspanel mindre än hälften jämfört med för tre år sedan.

Solceller är den energikälla som ökar mest bland nyinstallerade anläggningar i världen just nu. Tyskland är världsledande med över en miljon installerade solcellsanläggningar. Vårt grannland Danmark har också haft en starkt ökning under de senaste åren.

Röda tak med solpaneler i Heidelberg, Tyskland. Jim Winstead / Flickr
Röda tak med solpaneler i Heidelberg, Tyskland.

Många har insett att en solcellsanläggning är en långsiktig investering. Solceller ger el under minst 25 år oavsett ökade elpriser. Och under soliga dagar kan du sälja överproduktion från solcellerna till din elleverantör och få skattereduktion.

Vi på ETC el tror inte att de gynnsamma ekonomiska villkoren är den enda orsaken till ökningen. Genom egen solel skapar du miljövänlig energi som minskar utsläppet av växthusgaser. Den långsiktigheten tror vi att många vill bidra till. Utvecklingen är glädjande, men det finns mycket kvar att göra för oss som vill öka andelen solel. Beräkningar visar att Sverige har runt 660 kvadratkilometer takyta som fortfarande väntar på solceller.

Har du takyta över så hjälper vi gärna dig att fylla den med solpaneler.
Har du takyta över så hjälper vi gärna dig att fylla den med solpaneler.

Vi på ETC el vill gärna hjälpa till att minska den ytan. Kom med du också som ännu inte har bestämt dig!

Vad är då fördelarna?

Du påverkar klimatet på rätt sätt. Den första och enklaste fördelen är att du gör klimatneutral miljövänlig el själv. Din elkonsumtion förvandlas från bov till en hjälte i kampen för en renare värld.

Du påverkar politiken. Egen el är ett sätt att bygga ett ”energynet” ungefär som internet. Tusentals små producenter som är oberoende och därmed är fria från de stora bolagens vinstjakt eller politikens svängningar. Ett kärnkraftsverk som stängs akut skapar oro för alla. En miljon små egenelsanläggningar skapar istället trygghet. Egenel är framförallt miljövänligt. Du skapar ren el, du minskar ditt avtryck på jordens varma hjässa.

Du styr din konsumtion bättre. När man gör sin egen el ökar automatiskt medvetenheten om hur mycket el man gör av med. Du kommer att vilja minska din elkonsumtion för att det är roligt! Ju mer man kan försörja sig själv med el desto roligare. Och ett enkelt sätt är ju då att tex stänga av alla standbyapparater och därmed köpa ännu mindre el från elbolagen.

Du vet vad din egen el kostar framöver. Din egen el kostar hela tiden lika mycket. De prishöjningar som el i Sverige kommer att drabbas av gäller inte din egen el.

Du behåller valfriheten. Du kan hela tiden köpa vanlig el från elbolaget om din egen anläggningen inte ger det du behöver.

Du investerar långsiktigt. Det mesta vi gör och köper idag är kortsiktigt. Saker vi byter om några år. En dator slängs efter några år. En ny TV är ny bara något år… Men solceller har en garanti på 25 år. Ditt beslut att göra egen el gäller alltså inte bara dig, utan även dina barn eller barnbarn. 

Du hjälper andra! Din ETC els anläggning kommer då och då att göra för mycket el mot vad du själv använder. Den elen försvinner inte, utan strömmar vidare till din granne! Den åker helt enkelt ut ur ditt hus/lägenhet och vidare i kablarna. Det här kan du faktiskt även få betalt för. Alla som gör sin egen el kan bli små elleverantörer! (Du säljer till det elbolag.) Dessutom får du 60 öre skattesavdrag för den el du exporterar ut på nätet. All el du gör, gör också nytta!