Frågor och svar om solceller

 

Måste jag be elbolaget om tillstånd?

– Ja, din elinstallatör måste göra en anmälan till elnätsägaren både innan start och efter installation. 

När slutanmälan är gjord så kommer nätägaren att gratis byta din elmätare till en som även mäter utgående el. När bytet är gjort så kan du starta anläggningen.

Under soliga sommardagar kan din anläggning ge mer el än vad du förbrukar. Då skickas elen ut på nätet. Du får då ersättning från ditt elhandelsbolag (som du behöver upphandla) och du får skattereduktion med 0,60 kr per kWh. 

Hur miljövänligt är det?

– Det finns ingen renare elenergi än den från vind och solceller idag. Möjligen kan vågkraft och små minikraftverk i bäckar också bli det. Men de finns inte på marknaden än.

Varför jobbar ni med det här överhuvudtaget?

Vi gör det för att vi tror att vi alla måste börja tänka om. Planeten säger det. 

Vem äger egentligen ETC el?

Bolaget ägs av ETC.

ETC är flera små företag, vi är bl a ett förlag som ger ut tidningar, utbildar och påverkar genom opinionsbildning. Idag gör vi dagtidningen Dagens ETC och veckoslutsmagasinet ETC samt ett antal lokala tidningar där du kan läsa mycket om klimatfrågan och allmänna nyheter. Vi publicerar också dagliga nyheter på www.etc.se. Vi ger också ut ett särskilt magasin kallat Kloka Hem. Det handlar om miljöfrågor och boende. ETC EL heter vår särskilda verksamhet som handlar om att sälja rödgrön El.

En annan verksamhet är Varuhuset ETC. Här hittar du våra egen els produkter "rakt över disk".

Slutligen har vi ett särskilt bolag, Elproduktion AB, som satsar på att bygga vindkraftsparker och solcellsparker.

Ägaren i de olika bolagen är Johan Ehrenberg. Du har kanske sett honom i TV lite då och då. Men han är egentligen rätt trevlig :-)

Sänd in dina frågor till oss, så publicerar vi dem här! Skicka ett mejl här.