Nyheter.

2022-04-20 09:41
Bild: Husjur02/Shutterstock.com

Skellefteå kommun storsatsar på elbilar

Skellefteå kommun ska köra fossilfritt. Målet är att hela fordonsflottan ska gå på el och biogas till 2030. ”Utmaningen är att få upp tillräckligt med laddstolpar där vi har elfordon”, säger Christer Holmér, chef för transport och service i ­Skellefteå kommun.

Idag har kommunen drygt 350 personbilar och cirka 280 lätta och tunga lastbilar samt arbetsfordon. Till 2030 ska majoriteten av person­bilarna som idag drivs av fossila bränslen vara utbytta huvudsakligen till elbilar men en del kommer också att gå på biogas.

– Tanken är att bilarna som kör i centrala stan ska gå på biogas, eftersom vi har tank­stationer för biogas där, medan vi ska använda elbilar i ytterområdena, säger kommunens transportchef Christer Holmér till Dagens ETC.

Han tror inte att kommunen kommer att lyckas nå målet om 100 procent fossilfri drift när det gäller de tyngre fordonen.

– Men vi ska försöka så gott det går även på lastbilssidan. Idag är räckvidden för el lite för kort för våra behov, men tekniken utvecklas hela tiden, säger han.

Redan idag går alla sopbilar på biogas. Vartefter kommer fler av de tyngre fordonen byta till om inte el så i alla fall biogas.

– Vätgas kan också bli ett alternativ i framöver.

Laddstolpar en utmaning

Den största utmaningen i omställningen mot fossilfria fordon är att få upp tillräckligt med laddstolpar till de eldrivna bilarna.

– Det pågår diskussioner med privata aktörer och kommunala inrättningar för att hitta bra lösningar där fordonen används. Skellefteå kraft ska också hjälpa till, säger Christer Holmér.